~MemBace pUn BoleH DapAt dUit TaU..(^_^)..~

TeMaN bLoG saYE (^_^)

Friday, October 29, 2010

~~FaDHilAt HaRi JumAAt~~

Assalamualaikum...

hye semua..
hari ni nk share skit pasal hari Jumaat, penghulu segala hari kn..
bila tiba je hari Jumaat mesti ramai yg tersenyum lebarkan..
yela sebab esoknye cuti..betulx?..(^_^)..
tp ade lak segelintir kaum adam ni..bila tiba hari Jumaat je mst diorg xsuke..
sbb...
diorg MALAS nk gi solat Jumaat..mesti ade diantara kite yg pernah nmpak kaum2 adam ni masih lg berkeliaran di kedai2 mkn..shopping complex, & kt mane2 la yg xsepatutnye diorg berada bila tiba hari Jumaat ni kan..ape perasaan korang.. mst ade rase nk tegur diorgkan.." abg x gi sembahyang Jumaat ke?"..ish2 xbersalah ke diorg ni..teruk betul..xsenonoh betul perangainye..ape nk jadi kan pada ummat akhir zaman ni..menakutkan je..

xpe la..ape2 pun dosa diorg yg tanggung...Astagh Firullahalladzim..

ni ade beberapa fadhilah hari Jumaat yg saye terbaca dalam internet..meh kite renungkan bersama..(^_^)..


  1. ALBAZZAR meriwayatkan bahawa Nabi biasa memotong kuku dan menggunting misai sebelum keluar untuk solat Jumaat.
  2. Nabi Muhammad s.a.w bersabda, "Siapa yang membuka surah Ali Imran pada hari Jumaat maka akan didoakan oleh malaikat hingga malam."
  3. Nabi Muhammad s.a.w bersabda, "Siapa membaca pada pagi Jumaat sebelum sembahyang Subuh Astagh Firullahalladzi la ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilahi tiga kali, nescaya Allah akan mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di laut."
  4. Dari Abu Hurairah katanya, dia mendengar Nabi bersabda, "Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat, melainkan bersama satu hari sebelumnya atau sesudahnya."
  5. Pada hari Jumaat dijadikan ada saat mustajab; tiada seorang berdoa bertepatan dengan saat itu melainkan pasti doanya diterima selagi tidak berdoa untuk kejahatan atau memutuskan hubungan keluarga.
  6. Nabi Muhammad s.a.w bersabda, "Siapa yang berwuduk sahaja untuk menghadiri solat Jumaat adalah sudah baik (memadai) tetapi siapa yang mandi maka adalah terlebih baik."
  7. Nabi Muhammad bersabda, " Sesungguhnya hari-hari yang utama bagi kamu iaitu hari Jumaat, maka perbanyakkanlah membaca selawat padaku kerana bacaan selawatmu itu langsung disampaikan kepadaku (pada hari Jumaat)."
renung2kan ..selamat beramal..(^_^)


No comments:

JoM kiTe BerPAkaT.. (^_^)

jOm JeNguK..(^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...