~MemBace pUn BoleH DapAt dUit TaU..(^_^)..~

TeMaN bLoG saYE (^_^)

Thursday, October 20, 2011

~HaPpY BirThDaY M@mA~

Assalamualaikum..

hye semua..rindu kt Cik D x??
haha perasan sudah..lame kn Cik D xupdate blog nie..sian blog Cik D ni..
sorry my blog..(^_^)..

hehe xtau lak nk cite ape..
hehe k la kite citer pasal birthday bonda Cik D yg tercinta ye..
hehe sebnrnye birthday dia da lepas da..
14hb Oktober ari tu..
tp ape2 pun kmi sambut birthday my mum kt Marrybrown..
1st time mkn2 ngn family kt situ..
hehe sbnrnye abah yg teringin nk gi mkn kt sane..hehe
xpe2..
ape2 pun untuk bonda tercinta..
Edot SAAAYYYAAANNG sgt kt mak.....
terima kasih jage edot selama nie..
edot doakan Allah panjangkn umur mak..
berikan kesihatan tubuh badan pada mak..
sbb MAK adalah MAK paling TERBAIK!!!! di dunia..
terima kasih makk...(^_^)..


my beloved Mum & Dad....

hehe kek untuk Mak..tp sye yg hbskn hehe....

hehe my sibling yg gumuks & sedang membuyung haha

rancak mereka berborak tue..hehe



Monday, July 18, 2011

ZiAraH + BeRJaLaN = SyiOKkk..(^_^) ~~PaRt 1

Assalamualaikum..

hye semua..selamat malam..
eh malam ke petang ek??
haha xkisah la..hehe
hari ni Cik D nk share story skit..
hehe aktiviti hujung minggu lepas..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

JUMAAT, 15 JULAI 2011

hehe k Cik D start ngn penghulu hari ye..
hehe Cik D mmg tggu adik Cik D balik..
hehe sbb Cik D nk ajk dia gi mandi kt swimming pool..
yela..Cik D nk gi mandi sorg2 segan..
so kene la tggu adik Cik D tu..
huhu tp nk dijadikan cerita...
kitrg dapat mandi sekejap jek..
nk tau sbb pe??
hah ni la ceritanye...
sbnrnye before this swimming pool tu kotor..
coz pam nye rosak..so diorg lmbt bersihkan..
then ari tu Cik D tgk da bersih & da xde la..tape "AWAS" kn situ..huhu
so CIk D ingat da ok la swimming pool tu..
k2 berbalik pada hari ari kejadian haha
Cik D gi la mandi kt pool tu ngn adik Cik D tu..
tetiba ade sorg pakcik tu lalu..
dia bgtau la..
sbnrnye xley buat mandi lg..
coz pam air tu xelok lagi..
diorg cume bg ubat jek kat pool tu..
huhu padahal kitrg bru jek masuk...
da terpaksa nek semula..nasib bek la bukan kitrg jek yg gi mandi time tue
hehe ade sorg abg sweet ni pun gi mandi kt swimming pool tu..
hehe so xde la segan sgt hehe..
tp ape2 pun lepas gk hajat sye nk mandi kat pool tu walaupun sekejap jek..
haha...(^_^)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SABTU, 16 JULAI 2011

ok..meh kite beralih ke keesokkan harinya...
haha..
hari Sabtu tu Cik D, kakak, adik ngn kawan adik Cik D gerak gi Lumut..
haha lau ikut kn perancangan..
kitorg nk gerak pas Subuh...
huhu tp perancangan tergendala apabila mereka bangun lewat..
haha so dijadikan cerita kitrg gerak la kul 8 lebih kurg cm tue..
hehe sbnrnye kitrg xbrp nk tau pun jalan mane yg kitrg patut lalu tuk gi ke Lumut tu..
haha kakak ku tu pn xpasti jalan mane
so selaku DRIVER ari tu..Cik D ikut je la..haha
eh lupe lak nk bg tau sbb kitrg gi ke Lumut tu..
sbnrnye kitrg gi Lumut tu sbb nk gi ziarah mak mertua kakak saye..
dia stay kat umah kakak ipar kakak sye ...
haha berbalik pda cite jalan td..
hehe kitrg nk kate sesat tu xla..tp kitrg terlalu jalan jauh kot..
haha siap lalu highway baru..
LEBUHRAYA LATAR name nye..tp nasib bek xkene byr tol..
haha..jimat2..
tp alhamdulillah sampai gk la di tempat yg dituju...
hehe sepanjang perjalanan tu mmg byk la gmbr yg kitrg snap..
hehe ntah ape2 jek..haha..

k..sampai jek kt sane..kitrg terus gi umah kakak azah tue..
pastu bru la ktrg gi hospital tgk mak mertua kakak..
xtau la nk kate sakit pe..sakit tua kot...
kite doakan la yg terbaik tuk dia..

pas gi hospital tu kami kene paksa gi kenduri kawin..
haha xpernah umur aku gi kenduri kawin pakai jeans ngn blaus jek..
haha xsenonoh giler..haha
xpe la..kitrg buat muka xmalu jek haha
sorry ye tuan rumah..kami xsenonoh skit dtg umh mak cik...hahah
xpe la...yg penting dapat makan free..hehe...

pas gi kenduri kawin tu kitrg grk balik umh kak azah..
tp sebelum tu kitrg melencong ke Marina Island Resort..
Jeti Marina tu mmg da dekat sgt da ngn umh kak Azah
coz kak Azah dok kt dalam kem Angkatan Tentera Laut Di Raja Malaysia
hehe agk cntik la pemandangan nye..
ape lg..berposing bermacam gaye la kitrg nie..haha
 hehe da penat berposing baru la kitrg pulang ke jalan yg benar...
hehe...k la..kang saye sambung lg ye..hehe..
wait for the second part ye...
(^_^)...

Friday, July 15, 2011

~ PeNganGgUr??? ~

Assalamualaikum...

hye semua..selamat petang..
(^_^)..
rindu lak rasenye nk mengupdate blog nih..
hehe da dekat 2 mggu kan Cik D xupdate..
hehe tp xde pe pun cerita yg best2 sgt..
hehe Cik D cume dok umah kakak jek..
hehe jadi bibik macam biase..
hahaha

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

tp ade yg best gk la..
bila saye tetiba jadi Assistant kakak sye gi tgk student dia LI ( Latihan Industri)
hehe xde la ass sgt pun..
jd driver jap jek..
hehe tp terasa gk la cam assistant betul...
hehe jeles tgk diorg dpt elaun banyak..
tp pada Cik D...experience yg diorg dpt tu lg byk..
lg berharga...
huhu Cik D risau lak bila da dekat nk prktikal nie..
Cik D xkisah sgt bila xdpt elaun tu...
tp Cik D risau xdpt belajar byk bende tu je...
hehe harap2 staff2 kt sane ok & sporting..
(^_^)...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

hehe tp bosan sebenarnye..
bila dok umah tanpa buat ape2...
huhu lau kt kampung tu ley gk la jd "killer"..
hahaha..
xpe pas ni confirm busy ngn prctikal jek..
bila tgk kawan2 yg da start prktikal mcm best jek..
xpe2 sabar ye Cik Rahaida..
Insyallah sampai mase nnt tiba la mase tuk sye lak..haha
hehe then hujung minggu mesti la kene tolong abah kat kedai..
hehe..
xkisah la..
janji dok kt umah..
dekat ngn mak & abah..
hehe tp sbnrnye Cik D risau pasal transport nk gi keje tu kang..
huhu ngt nak nek motor jek..
mak Cik D pun kate ok gk lau Cik D bw motor..
tp Cik D xde lesen motor lak..
En. Kekasih Hati kate..lau nk bawa motor bley..
hehe tp lau kene saman mak nk byrkn ke saman tue..
hehe sabo jek la dgr dia kate cm tu..
hehe skrg ni...Cik D lak yg pening pikirkn pasal transport tu..
huhu xpe next week Cik D balik..
Cik D kene bincang ngn mak & abh semula pasal perkara ni..
hehe lau dpt nek motor pun best gk..
jd minah rempit tuk 5bulan..
haha..
k la..sampai sini dulu ye..
nk sambung tgk tv la..
kanga de mase Cik D update lg ye...


Tuesday, July 5, 2011

Contohi Cara Rasulullah S.A.W. Dalam Melayari Bahtera Rumahtangga

Assalamualaikum...

hari ni CD nk share skit ape yg CD terbace kat majalah Pengantin..
hehe ni mengenai cara bagaimana Rasulullah S.A.W.  melayari bahtera rumahtangga..
eventho CD xkawin lagi..hehe
tp xsalahkn kite share information yg baik tuk semua..
so...(^_^)
meh la kite same2 bace & amik la tips nie untuk pengetahuan bersama...
enjoy it ok!!(^_^)

CONTOHI CARA RASULULLAH S.A.W. DALAM MELAYARI BAHTERA RUMAHTANGGA:

Tidur dalam satu selimut bersama isteri
  • Dari Atha' bin Yasar:
    • " Sesungguhnya Rasulullah dan Aisyah biasa mandi bersama dalam satu bejana. Ketika baginda sedang berada dalam satu selimut dengan Aisyah, tiba-tiba Aisyah bangkit. Baginda kemudian bertanya, "Mengapa engkau bangkit?" Jawab Aisyah, " Kerana saya haid, wahai Rasulullah." Sabda Rasulullah, " Kalau begitu, pergilah, lalu berkainlah dan dekatlah kembali padaku." Aisyah pun masuk, lalu berselimut bersama baginda." (Hadis Riwayat Sa'id bin Manshur)

Memberi wangi-wangian pada aurat.
  • Aisyah berkata, "Sesungguhnya Nabi s.a.w. apabila meminyaki badannya, baginda akan memulai daripada auratnya menggunakan nurah (sejenis serbuk pewangi) dan isteri baginda meminyaki bahagian lain tubuh Rasulullah s.a.w. (Hadis Riwayat Ibnu Majah)
Membelai isteri
  • "Adalah Rasulullah s.a.w. tidaklah setiap hari melainkan beliau mesti mengelilingi kami semua (isterinya) seorang demi seorang. Baginda menghampiri dan membelai kami tetapi tidak bersama, sehingga Baginda singgah ke tempat isteri yang menjadi giliran Baginda, lalu Baginda bermalam di tempatnya." (Hadis Riwayat Ahmad)

Mandi bersama isteri
  • Dari Aisyah r.a beliau berkata, " Aku biasa mandi bersama Nabi s.a.w. menggunakan satu bejana. Kami biasa bersama-sama memasukkan tangan kami (ke dalam bejana tersebut)." (Hadis Riwayat Abdurrazaq dan Ibnu Abu Syaibah)

Disikatkan oleh isteri
  • Dari Aisyah r.a. beliau berkata, " Saya biasa menyikat rambut Rasulullah s.a.w, ketika itu saya sedang haid." ( Hadis Riwayat Ahmad)

Meminta isteri meminyaki badan
  • Dari Aisyah r.a, beliau berkata, "Saya meminyaki badan Rasulullah s.a.w pada hari Raya 'Aidil Adha' setelah beliau melakukan jumrah aqadah." (Hadis Riwayat Ibnu ' Asakir)

Minum bergantian pada tempat yang sama
  • Daripada Aisyah r.a dia berkata: "Saya biasa minum dari cawan yang sama walaupun ketika haid. Nabi mengambil cawan tersebut dan meletakkan mulutnya di tempat saya meletakkan mulut, lalu Baginda minum, kemudian saya mengambil cawan tersebut dan lalu menghirup isinya. Kemudian Baginda mengambilnya daripada saya, lalu Baginda meletakkan mulutnya pada tempat saya letakkan mulut saya, lalu Baginda pun menghirupnya." (Hadia Riwayat Abdurrazaq dan Said bin Mashur)

Mencium isteri
  • Dari Aisyah r.a., bahawa Nabi s.a.w biasa mencium isterinya setelah mengambil wuduk, kemudian Baginda bersembahyang dan tidak mengulangi wuduknya." ( Hadis Riwayat Abdurrazaq)
  • Dari Hafshah, puteri Umar r.a., " Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. biasa mencium isterinya sekalipun sedang berpuasa." (Hadis Riwayat Ahmad)

Berbaring dipangkuan isteri
  • Dari Aisyah r.a., beliau berkata: " Nabi s.a.w. biasa meletakkan kepalanya di pangkuanku walaupun aku sedang haid, kemudian beliau membaca Al-Quran." (Hadis Riwayat Abdurrazaq)

Memanggil dengan panggilan mesra
  • Rasulullah s.a.w biasa memanggil Aisyah dengan beberapa nama panggilan yang disukainya seperti Aisy dan Humaira (pipi merah delima). 

Menyejukkan kemarahan isteri dengan mesra
  • Nabi s.a.w biasa memicit hidung Aisyah jika dia marah dan Baginda berkata, " Wahai Uwaisy, bacalah doa: " Wahai Tuhanku, Tuhan Muhammad, ampunilah dosa-dosaku, hilangkanlah kekerasan hatiku dan lindungilah diriku dari fitnah yang menyesatkan." (Hadis Riwayat Ibnu Sunni)

Membersihkan titisan darah haid isteri
  • Dari Aisyah r.a beliau berkata, "Aku pernah tidur bersama Rasulullah s.a.w di atas satu tikar ketika aku sedang haid. Apabila darahku menitis di atas tikar itu, Baginda mencucinya pada bahagian yang terkena titisan darah dan Baginda tidak berpindah dari tempat itu, kemudian beliau sembahyang di tempat itu pula, lalu baginda berbaring kembali di sisiku. Apabila darahku menitis lagi di atas tikar itu, Baginda memcuci pada bahagian yang terkena titisan darah itu saja dan tidak berpindah dari tempat itu, kemudian baginda pun sembahyang di atas tikar itu..." (Hadis Riwayat Nasai)

Segera menemui isteri apabila tergoda
  • Dari Jabir, sesungguhnya Nabi s.a.w pernah melihat wanita, lalu Baginda masuk ke tempat kediaman Zainab, untuk melepaskan keinginan Baginda kepadanya, lalu keluar dan bersabda, "Wanita kalau menghadap, ia menghadap dalam rupa syaitan... Apabila seseorang di antara kamu melihat wanita yang menarik, hendaklah ia mendatangi isterinya kerana pada diri isterinya ada hal yang sama dengan yang ada pada wanita itu." (Hadis Riwayat Tirmizi)

Memberikan hadiah
  • Dari Ummu Kaltsum binti Abu Salamsh, ia berkata "Ketika Nabi s.a.w menikh dengan Ummu Salamah, Baginda bersabda kepadanya, "Sesungguhnya aku pernah hendak memberikan hadiah kepada Raja Najasyi sebuah pakaian berenda dan beberapa botol minyak kasturi, namun aku mengetahui ternyata Raja Najasyi telah meninggal dunia dan aku merasakan hadiah itu akan dikembalikan.
  • Jika hadiah itu memang dikembalikan kepadaku, aku akan memberikannya kepadamu." Dia (Ummu Kaltsum) berkata, "Ternyata keadaan raja Najasyi seperti yang disabdakan Rasulullah s.a.w. dan hadiah tersebut dikembalikan kepada Baginda, lalu Baginda memberikan kepada setiap isterinya satu botol minyak kasturi, sedang sisa minyak kasturi dan pakaian tersebut Baginda berikan kepada Ummu Salamah." (Hadis Riwayat Ahmad)


Monday, July 4, 2011

Selena Gomez & The Scene - Who Says





hye semua..saye da terjatuh cinta lagu nie...hehe..

who says?ha sape cakap kite xcantik..hahaha

inspiration sungguh lagu nie..hehe hope korg pun suke gk lagu nie..hehe..

k korg..enjoy ye..(^_^)



Selena Gomez
Who Says lyrics


You made me insecure,
Told me I wasn't good enough.
But who are you to judge
When you're a diamond in the rough.
I'm sure you got some things
You'd like to change about yourself.
But when it comes to me,
I wouldn't wanna be anybody else.


Na na na na na na na na na na na na na
Na na na na na na na na na na na na na
O
I'm no beauty queen.
I'm not just beautiful me


Na na na na na na na na na na na na na
Na na na na na na na na na na na na na


You've got every right
To a beautiful life.
Come on!


Who says?
Who says you're not perfect?
Who says you're not worth it?
Who says you're the only one that's heard it?
Trust me,
That's the curse of beauty.
Who says you're not pretty?
Who says you're not beautiful?
Who says?


It's such a funny thing
How nothing's funny when it's you.
You tell me whatcha mean,
But they keep whiting out the truth.
It's like a work of art
That never gets to see the light.
Keep you beneath the stars,
Won't let you touch the sky.


Na na na na na na na na na na na na na
Na na na na na na na na na na na na na
[ Lyrics from: http://www.lyricsmode.com/lyrics/s/selena_gomez/who_says.html ]
I'm no beauty queen.
I'm just beautiful me.


Na na na na na na na na na na na na na
Na na na na na na na na na na na na na


You've got every right
To a beautiful life.
Come on!


Who says?
Who says you're not perfect?
Who says you're not worth it?
Who says you're the only one that's heard it?
Trust me,
That's the curse of beauty.
Who says you're not pretty?
Who says you're not beautiful?
Who says?


Who says you're not star potential?
Who says you're not presidential?
Who says you can't be in movies?
Listen to me, listen to me.
Who says you don't pass the test?
Who says you can't be the best?
Who said?
Who said?
Would you tell me who said that?
Yeah~
Who said?


Who says?
Who says you're not perfect?
Who says you're not worth it?
Who says you're the only one that's heard it?
Trust me,
That's the curse of beauty.
Who says you're not pretty?
Who says you're not beautiful?
Who says?


Who says?
Who says you're not perfect?
Who says you're not worth it?
Who says you're the only one that's heard it?
Trust me,
That's the curse of beauty.
Who says you're not pretty?
Who says your not beautiful?
Who says?





Friday, July 1, 2011

JiWa KaCaU..(-___-)

Assalamualaikum...

hye semua..selamat hari Jumaat..
semoga hari Jumaat menjadi pembuka hari yang baik untuk korg semua...
huhu hari ni hati CD xberapa nk tenang la..
xtau kenapa..
dari mlm td CD da jiwa kacau da..
nk tido pun sempat lg mengalirkan air mata..
macam2 yg CD pikirkan..
huhu CD xsuke bila mcm tue..
kkdg bila kite nk tido kite dok memikir...
ape yg kite pikirkan tue akan jdi mimpi kite lak..
korg pernah alami x?

 tp malam td xtau kenapa tetiba jek ley terpikir bukan2..
semua berkaitan ngn jodoh...
huhu xtenteram rasenye..
asyik terpikir..betul ke dia nk kn CD...
pening tau bila pikir pasal lelaki ni..
CD xley nk paham kkdg..
berahsia sangat..
pastu bila kite xpaham dia, kite lak yg kene marah balik..
eii bengang la...

huhu pastu bila pikirkan ape yg mak kate..
lagi la CD takut..
yela..mk CD kate..
" Mak bg mase 2thun jek tuk A buat keputusan..lau dalam mase 2thun xde ape2..mak akan terima jek lau ada org dtg minang ko"

huhu lau korg nk buat mcm mane..
CD xtau nk sampaikan macam mane kt buah hati CD tue..huhu
bingung lah...tertekan rasenye...
aaarrrrgggghhh.....
(@_@)


Tuesday, June 28, 2011

StaRTeAm TeRbAik !!!

Assalamualaikum...

hye semua..selamat pagi..
(^_^)
da lame rasenye xmengupdate blog..
maklum la..
kat kampung ni line BB ni xberapa nk lancar hehe
hehe so jdnye aktiviti mengupdate blog ni pun xberapa nk lancar la..hehe
tp ari ni CD usahakan juga nk update entry..
CD rase sebelum ni CD xpernah cerita pasal CD ade join team netball kn?
ke CD pernah cerita?
haha terlupe sudah..haha maklum la..
daya ingatan CD xbrp nk mantop la korg..hehe xpe2..
meh CD story mory skit..

hehe sebenarnye CD ade join team netball..
dr sekolah rendah lg CD da dok aktif bersukan..hehe
sbb tue muke CD ni xbrp nk cerah...haha
(hehe segan lak nk ngaku diri ku ini gelap..haha..)
hehe xkisah la bab muke ni..
hehe CD start join team ni pun dr tahun 2005 kot..
mase tue bru2 lepas sekolah menengah..
hehe xsangka ley bertahan smp sekarang..
name team CD ni  STARTEAM namenye..


mmg "STAR" la kitrg semua ni...
tp ape2 pun team ni semua giler2 gk perangainye cam CD gak..hehe
ade tue lg giler2 dari CD..
haha mmg sempoi la diorg nie...
hehe dr pengurus pasukan sampai la kepada pemain2nye..
hehe lau da berjumpa..
xlengkap lau xde gelak tawanye...
hehe team lain mesti pelik ngan team kami nie...
yela..mane taknye..
lau kalah pun team kami tetap ceria..
apatah lagi lau team kami menang..
lagi la ceria..
kekadang tue sedih mmg la sedih sbb kalah..
tp kitrg tetap maintain ceria..
biase la kan..adat permainan..
hehe tp CD mmg sayang la ngan team nie..
walaupun kkdg xdpt nk join diorg men bila ade game...
hubungan kami mmg xpernah putus...
sahabat selamanya lah..hehe



ni la sebilangan ahli starteam yg ade..
ade gak yg xdpt nk join game baru2 nie..
hehe ape2 pun korg tetap dihati..hehe



yg ni lak merupakan pengurus pasukan kami yang BERDEDIKASI + TERBAIK lah..
hehe ni la Kak Ji @ Suzila Yusoff selaku kak long & pengurus kitrg..hehe
sian dia..pening nk layan kerenah adik2 dia nie..
mkch kak ji..
(^_^)



ni la kami..
pantang nampak camera..hehe
korg mmg TERBAIK lah...
(^_^)


Friday, June 17, 2011

~AlHamDulillAh~

Assalamualaikum..

Salam Jumaat semua..
(^_^)...
Cik D nk share good news..



hehe sbnrnye hari nie result exam CD da kuar..
alhamdulillah..
semuanya diluar jangkaan CD..
CD takut sbnrnye mne tau ade paper yg kantoi kn..
maklum la..
exam aritu agk susah la..
mencabar minda sungguh..
tp Alhamdulillah..
Allah permudahkan Segala urusan CD..
CD bersyukur sangat2..
terima kasih pada semua lecturer yg mencurahkan ilmu tanpa mengenal erti jemu...
terima kasih tuk mak & abah coz selalu bg semangat pada CD..
xkira ape pun keadaannya..
terima kasih gk pada kawan2 sekelas, housemate yg sempoi &
semua la yg terlibat secara langsung ataupun xlangsung...
ape2 pun..terima ksih pada UiTM..
jasamu ku kenang..
UiTM Di Hatiku...Always...
sentiasa..tanpa UiTM..
mungkin sye xkn sampai ketahap ini..
walaupun masih jauh perjalanan hidup CD..
Insyallah CD akan sentiase ingat segala jasa mereka yg membantu CD selama ni..
Semoga Allah permudahkan lg perjalanan & usaha CD selama ni..
semoga 1 hari nnt CD akan berjaya dlm hidup & 
dapat balas segala jasa mak & abah..
Amin....
Wish Me Luck k..(^_^)!!
GAMBATTE!! BERUSAHALAH!!




Thursday, June 16, 2011

~Hati2 Memilih Suami~

Assalamualaikum..

hye semua..
Cik D nk berkongsi lagi tips2 tuk org yg berkasih sayang..
haha CD pun pelik gk..
kenapa sejak 2 menjak nie CD suke nk bace tips2 berkaitan hati nie..
hehe mungkin sbb hati CD ngh berbunga riang kot..hehe
semoga ape yang CD nak share ni dapat membantu kamu semua..
hehe meh bace jom..

HATI-HATI MEMILIH SUAMI...

Kuat Agamanya
  • Biar sibuk sekalipun, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yang taat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah SAW menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yang tinggi biarpun dia pemuda paling miskin. Utamakanlah pemuda yang jujur membimbing dan memelihara iman kamu.
Baik akhlaknya
  • Ketegasannya nyata tetapi dia lembut dan bertolak ansur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. Rasa hormatnya pada warga tua ketara. Mudah dibawa berbincang. Tidak terlalu berahsia.
Tegas mempertahankan maruah
  • Pernahkah dia menjengah ke tempat-tempat yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam? Adakah dia jujur sebagai pelindung maruah seorang perempuan?
Pemurah tetapi tidak boros
  • Dia bukanlah lelaki yang kedekut tapi tahu membelanjakan wang dan harta dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikongsi bersama mereka yang berhak.
Tidak liar matanya
  • Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.
Rakan pergaulannya
  • Rakan-rakan pergaulannya adalah mereka yang sepertinya. Sebaik-baik teman adalah teman yang soleh.
Bertanggungjawab
  • Rasa tanggungjawab dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya untuk ibu bapa dan ahli keluarganya. Jika ibu bapanya hidup melarat sedang dia hidp hebat, nyata dia tidak bertanggungjawab.
Tenang wajah
  • Apa yang tersimpan dalam sanubari kadang-kadang terpancar pada air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak.




10 Cara Agar Teman Lelaki Cepat Datang Meminang..(^_^)

Assalamualaikum..

hye semua..
hari ni Cik D nk share tips yang Cik D terbace dlm Majalah Pengantin..
hehe so for those yg harapkan ur bf dtg meminang cepat..
tips nie sye rase sgt membantu..
hehe sbnrnye tips nie pun sgt membantu Cik D..hehe..
meh kite renung2kn..(^_^)

10 CARA AGAR TEMAN LELAKI CEPAT DATANG MEMINANG..


  • Berikan kesedaran kepada teman lelaki kamu yang kamu amat berminat dan sudah bersedia memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri. Beri "clue" yang penting dan dapat menyokong kamu sudah bersedia untuk mengharungi hidup berumahtangga dengan tindakan yang matang, bijaksana dan menyakinkan. Sikap ataupun minat kamu untuk hidup bersama dengan teman lelaki anda itu perlu ditunjukkan dengan jujur dan berterusan..huhu Cik D rase CD belum lg berada dlm kategori yang ini..sbb CD belum lg bersikap matang dlm membuat keputusan haha..
  • Tunjukkan perasan kamu yang telah bersedia untuk menjadi permaisuri hatinya dengan melorongkan minat kamu terhadap perkahwinan. Contohnya, kamu boleh mencadangkan agar kamu dan pasangan mengikuti kursus perkahwinan yang wajib dihadiri oleh semua bakal pengantin ataupun membeli Majalah Pengantin..hehe tips yang ni CD pernah try..huhu tp xberapa nk menjadi coz CD ngn bf jauh..lgpun dia sibuk keje so xdpt nk pegi kursus kawin tue same2..hehe
  • Ucapkan kata2 cinta sahaja kadang2 tidak mencukupi untuk membuktikan cinta kita terhadap pasangan. Kamu sepatutnya bekerja keras agar teman lelaki kamu berusaha bersungguh2 untuk menyunting kamu. Jadi, pastikan anda mengambil berat tentang dirinya, menyayanginya sepenuh hati dan prihatin tentang kegemaran/keperluannya. Ia bukanlah sesuatu yang sukar. Sebagai contoh kamu boleh mengingatkan perkara2 yang menyentuh hatinya ataupun menyediakan hidangan untuknya.. hehe this one CD belum pernah buat lg..
  • Berusahalah untuk menjadi insan yang memahami isi hati dan perasaannya. Kamu seharusnya bersikap jujur, ikhlas dan menerima dirinya seadanya, disamping memberi semangat ataupun motivasi.. huhu CD sedang berusaha untuk menjadi insan yang memahami bf CD..wish me luck k..(^_^)..
  • Lelaki sering bersikap tunggu dan lihat agar dapat dilihat sebagai lelaki yang bersikap "cool" dan "macho" sedangkan pada hakikatnya kadang2 mereka menunggu peluang datang bergolek. Kamu perlu berusaha dengan membantu mencipta peluang agar teman lelaki kamu berjumpa keluarga kamu dengan menjemput teman lelaki kamu berkunjung ke rumah jika ada majlis2 keraian seperti hari jadi, perkahwinan dan sebagainya. Perkara ini secara tidak langsung membuktikan bahawa kamu serius dengan hubungan percintaan yang sudah terjalin. hehe  tips yang nie CD xpyh nk risau coz family CD da bg green light dengan hubungan CD ngn bf..alhamdulillah..
  • Jika kamu ada peluang untuk bercerita tentang perkahwinan, kamu boleh melakukannya sekali sekala. Untuk menggalakkannya lagi minatnya dalam dunia perkahwinan, kamu mungkin boleh menceritakan plan perancangan kamu untuk berkahwin hingga menyebabkan hatinya tersentuh dan lain2 lagi. Kamu juga boleh bercerita tentang isu2 perkahwinan yang manis dan menyeronokkan agar teman lelaki kamu terdorong untuk melamar kamu secepat mungkin. Dan anda  berharap agar dapat mengecapi nikmat kebahagiaan seperti orang lain juga.. hehe yang ni lak CD telah diberi amaran oleh bf CD sbb dia kate awl lgi..kang dia pening lau bercerita pasal kawin..hehe pelik2 jek bf CD nie..
  • Antara cara ataupun teknik lain untuk "menggesa" teman lelaki melamar kamu adalah dengan menunjukkan sikap yang kamu terlalu meminati dirinya dengan memberi kata2 pujian yang positif. Nyatakan kepada teman lelaki bahawa anda amat meminati personaliti yang ada pada dirinya dan menyatakan dialah yang terbaik untuk dijadikan calon suami. Jika kata2 kamu tidak dapat membantu, kamu mungkin boleh meminta bantuan daripada rakan2 kamu.. hehe yang ni CD xpyh buat sbb dia sendiri da memuji diri sendiri haha..xde la..CD buat gk kkdg..hehe suke tgk bila dia tersenyum..
  • Yakinkan teman lelaki kamu, bahawa kamulah wanita terbaik dan paling sesuai untuk dirinya dan peluang ini tidak datang selalu..huhu yang ni CD xpasti ley x CD yakinkn bf CD..hehe harap2 1 mase nnt CD dpt yakinkn dia..
  • Berikan sokongan 100% dalam karier yang diceburi oleh pasangan kamu dan bersedia membantu kejayaannya kerana kejayaan teman lelaki kamu, adalah kejayaan kamu kerana kamu akan berkongsi hidup dengannya nanti. Untuk itu, jadilah teman wanita yang sentiasa berfikiran positif..hehe CD mmg sentiasa sokong bf CD dlm karier dia..dan CD akan sentiasa doakan semoga impian dia akan tercapai 1 hari nnt..(^_^)..
  • Setelah berusaha menggunakan pelbagai kaedah yang diberikan si atas, yang penting kamu haruslah menunjukkan sikap kesabaran yang tinggi untuk menambat hati teman lelaki. Yang pasti, sikap proaktif kamu mungkin membuahkan hasil daripada kamu langsung tidak berusaha san mengharapkan bulan jatuh ke riba..huhu sekarang CD sedang berusaha untuk menjadi org yang sangat bersabar dan berusaha untuk memastikan hubungan ni berjalan dengan sebaik mungkin..(^_^)..
hehe so ape lagi..bg sesiapa yang mengharapkan bf kamu untuk cepat datang meminang..
bolehla amalkan cara2 nie..
sbb pada CD tips ni boleh diguna pakai..
cume keberkesanannya tu myb akan mengikut sifat bf kmu tu sendiri..
hehe yela xsemua lelaki same kan..
so ape yang penting kita da berusaha..
betul x??
hehe k la..
sampai sini dlu..
kang lau ade tips or info yang CD nk share CD update lg ye..
k la..Gud Nite & Selamat mencube..
(^_^)..


Monday, June 13, 2011

~ Rahsia Hati~

Assalamualaikum..

Selamat tengahari semua...
hari ni Cik D nk nk berkongsi beberapa information tentang hati..
Sejak dua menjak ni..
ade sesuatu perasaan yang CD sendiri xpasti..
yang CD pasti..
CD cube untuk berubah menjadi insan & hamba Allah yang lebih baik dari yang sebelumnya...
CD ade terbace artikel ni kt Majalah Al Hijrah
ni antara informasi yang CD dpt dr pembacaan CD..

KEAJAIBAN HATI:

Menurut sebuah hadith Rasulullah:
"Di dalam tubuh manusia itu ade segumpal darah, apabila segumpal darah itu baik maka baiklah seluruhtubuh manusia itu, dan apabila segumpal darah itu rosak maka rosaklah selutuh tubuhnya. Dia itu adalah hati."

Jika diperhatikan hampir semua & segala sesuatu yang kita lakukan dikaitkan dengan hati.. Jika seseorang itu senang maka senanglah hatinya.. Jika seseorang itu sakit maka hatinya yang sakit..Jadi sebenarnya, segalanya bemula & bersumber dari hati.. Jika hati kita sakit, akan terlihat segalanya dari tingkah laku dan ekspresi wajah kita.

Sebagai hamba-Nya, untuk mengenal Allah SWT, kita seharusnya mengenal Allah melalui hati kita. Kita xseharusnya mengenal Allah dengan fikiran kita.. Jika kita menegnal Allah dengan fikiran kita, akhirnya fikiran kita akan kacau dan mungkin juga boleh mengakibatkan kita gila..Tetapi jika kita mengenal Allah
Untuk mengetahui atau mengenal Allah SWT, maka kenalilah Allah melalui hati kita. Jangan mengenal Allah dari dalam hati dengan apa yang diciptakanNya, maka segala hal tersebut akan menenangkn fikiran kita dan menambah keyakinan kita bahawa Allah SWT benar2 wujud.

Ada seorang ulama mengatakan:
"Siapa yang bisa mengetahui hatinya, maka dia bisa mengenal Allah SWT; Sehinggalah bila hati kita tenang, maka kita akan lebih mudah mengenal Allah SWT"

Hati kita juga berfungsi menyelesaikan masalah dan memecahkannya dari dalam hati. Bila kita menyelesaikan masalah dengan ikhlas dan hati yang tenang, Insya Allah masalah tersebut akan cepat selesai. Tapi jika kita cuba selesaikan dengan otak dan emosi, maka masalah tersebut tidak akan selesai.

Hati adalah titik utama dalam kehidupan manusia.. Semua anggota badan kita ini diperintahkan oleh hati kita..Seorang ulama mengibaratkan hati ini seperti seorang raja dan hamba. Anggota badan kita ini adalah hamba, hati kita adalah raja.

Hati manusia boleh menerima hidayah dan juga boleh menerima hawa nafsu. Apabila hati kita seluruhnya bersih dari dosa dan kesalahan maka akan mudah bagi kita manusia menerima hidayah. Tetapi apabila hati kita kotor akan mudah lah bagi kita manusia menerima hawa nafsu dan hal-hal negatif. Kita boleh mengumpamakan bahawa hati itu seperti benteng dan musuh. Musuh kita adalah syaitan dan syaitan itu ibarat musuh yang akan masuk ke dalam benteng hati kita.

Allah SWT berfirman:
"Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh kamu. Maka jadikanlah syaitan itu musuh"

Jadi untuk kita mempertahankan benteng kita daripada syaitan, maka berzikirlah kepada Allah SWT. Zikir juga boleh dilakukan dengan bacaan dan juga dengan hanya mengingati Allah SWT.

Allah SWT berfirman:
"Sesungguhnya dengan berzikir kepada Allah-lah, maka hati kita akan tenang."

Hati kita ini  diumpamakan seperti kertas yang bersih. Setiap kali kita melakukan kesalahan, akan ada satu titik noda di kertas tersebut. Semakin besar dosa yag kita lakukan, titik tersebut akan semakin besar. Jadi jika kita tidak pernah membersihkan hati kita, maka akan hitam la hati kita dan ketika hati telah menjadi hitam, Allah SWT berfirman:
"Allah telah mengunci mati (tutup) hati orang-orang musyrik"

dan Allah juga berfirman:
"Kalau orang-orang munafik itu dihatinya ada penyakit. Allah akan menambah penyakit ke dalam hati mereka."

Rasulullah SAW juga sering berdoa:
"Wahai Yang membolak-balikkan hati, luruskanlah hati kami dalam ketaatan kepada Mu Wahai yang memindahkan hati, palingkan hati kami kepada ketaatan kepada Mu."

Rasulullah SAW juga bersabda:
"Hati kita itu seperti bulu ayam diletakkan di atas tanah/lantai kemudian ditiup oleh angin. Jadi hati boleh berubah-ubah. Kadang boleh jadi baik, terkadang boleh jadi buruk sesuai dengan asal kata hati adalah Qolbun yang ertinya berbolak-balik."

Selain daripada itu, hati boleh dibahagikan kepada 3 (dalam hal berbuat baik, berbuat jahat atau kedua2nya):




  1. Hati yang sentiasa dihiasi dengan ketaqwaan kepada Allah SWT dan sentiasa disucikan hatinya itu dengan amak soleh. Hati itu bersih dari akhlak2 tercela dan dipenuhi dengan hidayah, hati akan mendapatkan hidayah.
  2. Hati yang mati yang sentiasa dihiasi dengan hawa nafsu dan sentiasa dipenuhi dengan akhlak2 yang tercela.
  3. Hati yang sering diajak kepada hawa nafsu dan kejelekan. Ketika dipenuhi iman, maka hati itu akan kembali kepada kebaikan. Kategori ini adalah posisi kebanyakan manusia. Yang ingin kita capai adalah posisi yang pertama dan untuk menjaga hati kita agar tidak berubah ke posisi yang ke-2, maka seringlah berzikir kepada Allah dan berbuat amal soleh.



credit to: Majalah Al Hijrah.

Sunday, June 12, 2011

Aku Ingin Berubah..



Ya Allah..
Berikanlah aku kesempatan untuk berubah
Berikanlah aku kekuatan untuk menghadapi segala dugaan-Mu
Tabahkanlah hatiku untuk meneruskan kehidupanku
Kuatkanlah imanku yang rapuh ini

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim..
Kurniakanlah kepadaku ketenangan dan kedamaian dalam hidupku 
Kau berikanlah petunjuk jalan yang benar kepadaku
Seandainya aku belum layak Ya Allah
Maka layakkanlah aku
Semoga dengan berbekalkan iman dan taqwa itu 
Dapatlah kiranya menyelamatkan daku
dari berputus asa dengan rahmat-Mu

Ya Allah..
Aku ingin bahagia dalam dakapan kasih-Mu

Amin..



JoM kiTe BerPAkaT.. (^_^)

jOm JeNguK..(^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...