~MemBace pUn BoleH DapAt dUit TaU..(^_^)..~

TeMaN bLoG saYE (^_^)

Thursday, June 16, 2011

~Hati2 Memilih Suami~

Assalamualaikum..

hye semua..
Cik D nk berkongsi lagi tips2 tuk org yg berkasih sayang..
haha CD pun pelik gk..
kenapa sejak 2 menjak nie CD suke nk bace tips2 berkaitan hati nie..
hehe mungkin sbb hati CD ngh berbunga riang kot..hehe
semoga ape yang CD nak share ni dapat membantu kamu semua..
hehe meh bace jom..

HATI-HATI MEMILIH SUAMI...

Kuat Agamanya
  • Biar sibuk sekalipun, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yang taat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah SAW menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yang tinggi biarpun dia pemuda paling miskin. Utamakanlah pemuda yang jujur membimbing dan memelihara iman kamu.
Baik akhlaknya
  • Ketegasannya nyata tetapi dia lembut dan bertolak ansur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. Rasa hormatnya pada warga tua ketara. Mudah dibawa berbincang. Tidak terlalu berahsia.
Tegas mempertahankan maruah
  • Pernahkah dia menjengah ke tempat-tempat yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam? Adakah dia jujur sebagai pelindung maruah seorang perempuan?
Pemurah tetapi tidak boros
  • Dia bukanlah lelaki yang kedekut tapi tahu membelanjakan wang dan harta dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikongsi bersama mereka yang berhak.
Tidak liar matanya
  • Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.
Rakan pergaulannya
  • Rakan-rakan pergaulannya adalah mereka yang sepertinya. Sebaik-baik teman adalah teman yang soleh.
Bertanggungjawab
  • Rasa tanggungjawab dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya untuk ibu bapa dan ahli keluarganya. Jika ibu bapanya hidup melarat sedang dia hidp hebat, nyata dia tidak bertanggungjawab.
Tenang wajah
  • Apa yang tersimpan dalam sanubari kadang-kadang terpancar pada air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak.
No comments:

JoM kiTe BerPAkaT.. (^_^)

jOm JeNguK..(^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...